Társasházi közös képviselet

Társasházi szakértő

Társasházi szakértő

Néhány szó a közös költség tartozások behajtásáról

Sikeresen, gyorsan, és törvényesen

2015. március 18. - Társasházi szakértő

A komlói liftes eset kapcsán szeretnénk néhány szót szólni a közös költség tartozások kezelésének törvényes módjáról:

  1. Három hónapnyi közös költség tartozás után a közös képviselet kiküld egy úgynevezett Fizetési felszólítást. Ebben közli a tartozás összegét, lebontva hónapokra, és felkéri a tartozót az összeg befizetésére. Itt a tartozónak lehetősége van részletfizetést kérni, melyet általában 6 havi részéetben engedélyeznek, természetesen az aktuális havi közös költség teljes megfizetése mellett.
  2. Amennyiben erre érdemi válasz nem érkezik, a közös képviselet a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához fordul (továbbiakban MOKK) Fizetési meghagyás kibocsátásának kérelmével. Ezt elektronikus úton megtehető, 5.000.- Ft kifizetésének ellenében.
  3. A MOKK kiküldi a Fizetési meghagyást. Ezt joga van az adósnak vitatni, és ellent mondani a fizetési meghagyásnak.
  4. HA ellentmond az adós, akkor a közös képviselet hivatalosan bepereli az elmaradt közös költség megfizetése tárgyában az adóst a Bíróságon.
  5. Ha nem mond ellent, vagyis nem vitatja az adós a tartozást, akkor hivatalosan Bírósági Végrehajtóhoz kerül az ügy. A végrehajtási protokoll szerint a végrehajtó behajtja az adósságot: bankszámla letiltással, fizetés letiltással, ingóság foglalással, legvégül ingatlan foglalással. Ekkor az adósnak kell fizetnie nem csak az adósságát, annak kamatát, hanem a MOKK díját, és a Végrehajtó díját is, tehát nagyságrendekkel nagyobb lesz a tartozása, mint addig.

Ezek a hivatalos és törvényes eszközök a tartozás megfizettetésére.

A leírtakból látszik, hogy ezek a módszerek a bírósági per kivételével gyors módszerek, az egész lezajlódik 2 hónap alatt, és a társasház hozzá jut az összeghez.

A bírósági per nyilvánvalóan hosszabb, azonban a közös költséget fizetni kell, és ilyenkor, ha az adós elveszti a pert, a bírósági per illetékét is neki kell fizetnie, valamint a társasház ügyvédéjének a díját. Ebből következik, hogy ha lehet kerülni kell a közös költség nem fizetését, de ha már bekövetkezett, akkor mindezek előtt az adós kérjen részletfizetést a közös képviselettől, illetve a társasháztól

Mindezeket figyelembe véve nem értjük, amikor közös képviselők nyilatkoznak a TV-ben, hogy nem tudják behajtani a tartozásokat, és mindenféle törvénytelen módszerrel próbálkoznak.

Tartsuk be a törvényes utat, az a legbiztosabb és leggyorsabb is egyben.

Amennyiben szeretne bővebben tájékozódni társasházkezeléssel kapcsolatban, kérjük keressen minket!

e-mail: halokacsaba@icloud.com
Tel: +36 20/219 3122

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsashaziszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr67280821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása