Társasházi közös képviselet

Társasházi szakértő

Társasházi szakértő

Miért tiltakozik a közös képviselő a műszaki ellenőr alkalmazása ellen?

2016. május 20. - Társasházi szakértő

Érdekes, tanácsot kérő olvasói levelet kaptunk. A benne leírt eset a blogra kívánkozik.

A tények röviden: Adott egy társasház, ahol tetőt akarnak felújítani. Ezt csak négy lépcsőben, szakaszolva lehet megoldani.

A közös képviselő összehívja a közgyűlést, semmilyen szakértői vélemény nincs a tető állapotáról és arról, hogy milyen munkákat szükséges elvégezni, de van rögvest három árajánlat 3, 5 és 7 milliós összegekre, teljesen más négyzetméter területekre - az egyik ráadásul füzetlapra, kézzel írva.

A három vállalkozó közül egy egyéni vállalkozó és ÁFA mentes, a másik még egy éve sem alakult cég, a harmadik több éve működő cég . Egyik sem rendelkezik semmilyen referenciával.

A közös képviselő faanyagvédelmi vizsgálatra szintén benyújtott három árajánlatot, melyek nagyon eltérőek.

A közös képviselő szerint a fenti dokumentáció alapján meg lehet szavazni a tető felújítást. Szerencséjükre a tulajdonosok nem szavaztak, de kérték szakértők bevonását, árazatlan költségvetés elkészítését, és műszaki ellenőr alkalmazását is.

A közös képviselő kézzel-lábbal tiltakozik a műszaki ellenőr ellen, érvei: „felesleges pénzkidobás, a vállalkozók tudják, hogy mit csinálnak”. Eddig a levél.

Nézzük, hogy mi a tetőfelújítás – vagy más felújítási munka – előkészítésének a törvényes módja és hogy a műszaki ellenőr miért védi a társasház tulajdonosait és a közös képviselőt is:

  1. Műszaki szakértővel felméretjük a területet, megállapíttatjuk a szakaszolást, az elvégzendő munkákat, bevonva a statikust és faanyagvédelmi szakértőt is.
  2. Megbízunk egy független műszaki ellenőrt, vagy statikust, hogy készítse el a költségvetés kiírást, és segítsen a beérkező ajánlatok elbírálásában. Az árazatlan költségvetés az anyagok minőségének és mennyiségének a kiírását is kell, hogy tartalmazza.
  3. A társasház az számvizsgáló bizottság és a műszaki ellenőr előterjesztése alapján választ a beérkező ajánlatok közül.
  4. Műszaki ellenőr átadja a munkaterületet és megnyitja az építési naplót, amelyet rendszeresen, végig az egész munka alatt vezet.
  5. A munkát figyelemmel kíséri, megbizonyosodik a beépített anyagok minőségéről, ellenőrzi a minőség tanúsítványokat, hogy azok abban a mennyiségben és szakszerűen kerültek beépítésre, ahogy a költségvetésben illetve az árajánlatban szerepeltek.
  6. Megbizonyosodik arról, hogy a munka a megfelelő technológiával, jó minőségben, aszerint folyik, ahogy az a költségvetésben és az árajánlatban szerepel.
  7. Munka végeztével a közös képviselő és műszaki ellenőr együtt átveszi a munkát, hibák esetén kiírják a javítást, és elvégeztetik, majd azt átveszik.
  8. Műszaki ellenőr lezárja az építési naplót.

FRISSITÉS: Mint arra Petra033 hozásszólásában felhivta a figyelmet - köszönet érte -, fontos, hogy független műszaki ellenőrt alkalmazzunk.

A műszaki ellenőr díja általában a munka bekerülési összegének 3 százaléka, de ez megegyezés kérdése is lehet.

Ennél a háznál egy nagyjából 200- és 300 ezer forint közé tehető összeg, ami egy ekkora beruházásnál nem jelent túlzott terhet. Hogy miért? Nos, ez kiderül, ha áttekintjük, hogy mi az előnye ha műszaki ellenőrt alkalmazunk?

  • Műszaki szakember vezeti le a munkát.
  • Vezeti az építési naplót, mely vita, vagy per esetén kulcsfontosságú, szó szerint perdöntő lehet.
  • Vállalja a teljes felelősséget a kivitelezéssel kapcsolatban.
  • A munkája biztosítékot jelent a társasház tulajdonosai számára.
  • A munkája biztosítékot jelent a közös képviselő számára, hiszen ezáltal lekerül a felelősség azokat a műszaki kérdéseket illetően a válláról, amihez nagy valószínűséggel ő amúgy sem ért, tehát el sem tudná látni ezt a feladatot.

 Hogy ezek után miért nem akar műszaki ellenőrt alkalmazni a közös képviselő, arra két okot látunk.

Az első, hogy valószínűleg egyáltalán nem ért ahhoz, amit csinál. A feladat előkészítése is erre enged következtetni, hiszen az összehívott közgyűlésen nem sikerült előre lépni, a tulajdonosok – nagyon bölcsen, tesszük hozzá – nem szavazták meg a munka elvégzését, tehát már csak a közgyűlési meghívók fénymásolása is kidobott pénz volt.

 A második? Nos, mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk a választ!

Konkluzió:
Semmiképpen sem szabad műszaki ellenőr nélkül elkezdeni olvasónk levelében szereplő tetőfelújításhoz hasonló nagyságú javítási, vagy felújítási építési munkát - nyilvánvalóan nem pár törött vagy lecsúszott cserép cseréjéről van szó.

A közös képviselő tiltakozása a műszaki ellenőr alkalmazása ellen azért is érthetetlen, mert az egyaránt szolgálja a tulajdonosok, és a közös képviselő érdekeit is.

Ha mi lennénk tulajdonosok a házban, biztosan elgondolkodnánk egy hozzáértő és felelős, új közös képviselet megválasztásán.

Halóka Csaba

Társasházi szakértő

+36 20 219 3122

dsc09896.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsashaziszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr478734462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petra033 2016.05.22. 09:23:51

Annyival egészíteném ki, hogy: nem szabad SAJÁT műszaki ellenőr nélkül nekivágni.
Kivitelezők nagyon sokszor kezdik azzal, hogy nekik van saját műszaki ellenőrük, milyen jó ez nekünk, nem nekünk kell fizetni...

nem_vagyok_dj 2016.05.22. 09:47:26

Nálunk a gázvezeték felújításánál is az volt, hogy ugye 50 éves ház, nyilván amikor bejött a törvény hogy felül kell vizsgáltatni és emiatt kijött a gázművek egyből elzárták a gázt mert szivárgott és régi volt a vezeték stb. Aztán amikor emiatt össze lett hívva egy rendkívüli közgyűlés ott már az igazgatóság (mert nálunk az van nem közös képviselő) közölte, hogy mivel a lakók már eldöntötték hogy x cég árajánlatát fogadják el csak egy megerősítő szavazást tartunk. De kérdem én, milyen lakók és mikor? Én arról sem tudtam, hogy lett bekérve árajánlat, kitől, és mit tartalmaz, így nyilván nem is dönthettem felelősen. Vég x cég megcsinálta, nem csőcserével, hanem csak kivágták a menetes kötést és behegesztettek a helyükre csődarabokat, ez fele annyiba került állítólag mint bármelyik másik ajánlat. Esélytelen leváltani őket, mert szövetkezet, itt laknak, jópofiznak az öregekkel, akik emiatt imádják őket, csak közbe kilopják a szemünket is álmunkban...

tükörfúró 2016.05.22. 12:54:59

A társasházi közösképviselet működését jogszabályok irányítják. Bár nálunk sehol nem működik igazán a szolgáltató állam, közjót szolgáló választott képviselő, és hasonló demokratikus mechanizmus, kicsiben azért nem megoldhatatlan.

Természetesen ha a lakók fele a közösképviselő zsebében van, és megszavaz bármit, mert "a Mancika ugyis tudja" akkor veszett fejsze nyele.
Az viszont szeritnem biztos, hogy egy ekkora munkánál kötelező mászaki ellenőrt alkalmazni és építési naplót vezetni.

Más kérdés, hogy majd hoz a vállalkozó saját embert, de néha egyébként ez az elfogadhatóbb megoldás.

Egy külső kekeckedő műszaki ellenőr egy tróger vállalkozóval szemben _érdemben_ jobb munkavégzést elérni nem fog.
Továbbá egy folyamatos minden apróságra naplózás, nem átvétellel, nem kifizetéssel fenyegetés ahhoz szokot vezetni, hogy beleköpnek az étteremben a levesbe, értsd, ugyan szemre, és az ellenőr által látottak alapján a munka "teljesen jó", de 2-3 év mulva kiderül, mi is a valóság, és az nem lesz szép.

Ilyenkorra a hazai viszonyok közt szürke-fekete építőipari kisvállakozás (99,99 ilyen) már nem is létezik, nincs is jogalany, aki ellen vagyonokért, egy 10éves pereskedésre bíróságra lehetne menni.
A konszenzus néha jobb, mint a mindenáron vaskalapos izmozás.
Általában ehhez sajnos nálunk az emberek nem eléggé érettek, vagy a 60as években élnek, és jó az ugy, ahogy "felülről mondják", vagy kocsmastilusban nyilvánulnak meg mindehol, mindenre, soha semmi nem jó, ők a világ ezsei mindenben, mindenki hülye,..
Ha egy házban van 2-3 értelmes ember, általában ők hamar belefáradnak ebbe...de azért lehetnek kivételek.

Csodák nincsenek, kevés pénzből csak tákolni lehet, márpedig egy átlagos budapesti társasházban minden 200-300 éves, romos, elmaradott, omladozó állapotban van.
Ha összeadjuk a legutóbbi eu szabványo kszerinti villany felújítást, a hasonlóan drága és bonyolult új gázt, az uj tetőt, vizhálózatot, az esetleges korlátok, folyosók, falak, kémények, stb költségeit, olyan 80-100-150 millió forintot kapunk, amire egy átlagos ötven lakás mellett lakásonként(!!) egy alapfelszereltségű új autó ára kellene.

Ennyi pénze egyben nem lesz a társasháznak, a hitel pedig pont ugyanaz teher, mint mikor a 3milliós kocsira 6ot kell 10 év alatt összesen kifizetni.

Egyébként erre van kitalálva a számvizsgálói bizottság, és rengeteg egyéb garancia, amit az lakók általában sem is ismernek, tudnak, sokszor a közösképviselő simán hazudozik.
Pedig nagyon sokat kockáztat, mert ő nem tud eltünni és fantomizálódni, ez egy engedélyhez kötött tevékenység.

Amekkora pénzeket lehet korrupt módon lopni, pont olyan egyszerű megütnie a bokáját, és itt nagyon hamar bele lehet esni némi sikkasztásba, meg mulasztásba, jéghidegvérű profinak van csak esélye lopkodni, ha mindent 100%ra körbepapiroznak.

Mert ha egy szakértő jogász és egy könyvelő belepillant a társasház papirjaiba és a legkisebb difit találja, onnan hamar rádől ám a közösképviselere a hegyoldal.
Ez utóbbit tapasztalaból irom, mi megtettük ezt, kökeményen nekimentünk az önkormányzat politikai kifizetőhely képviselet cégének, végül már legmagasabb szintől könyörögtek, csináljunk amit akarunk, "lesz minden",.... mig eleinte onann indulutunk, ők diktálnak, mi senki kis lakók vagyunk és nekünk "kuss".

Ebben a kerületben korábban páran börtönbe is kerütlek (az nem a mi ügyünk volt), szóval a hógolyóból nem olyan ritkán lesz ám lavina, és nem kell 5diploma eldobni azt a hógolyót..:)

nyu 2016.05.22. 12:56:51

Még szerencse, hogy az egyik tulajdonostársunk építész, és önként jelentkezett arra, hogy a tetőterünket beépíteni kívánó leendő tulajdonosok körmére néz, hogy az esedékes tetőcsere teljesen szakszerűen, szigorú építési előírásokat (I. ker!) maximálisan betartva, szükséges anyagokat, technológiai lépéseket nem kispórolva készüljön el.

Nehogy az legyen, hogy a vevő lepapírozza, hogy ráköltött teszemazt 10 misit a tetőre, közben pár misit magának megspórolva a szigetelés fele kimarad, mi meg továbbra is szívunk, mint a torkosborz, mert magas marad a fűtés számla.

Feltéve, hogy eljutunk addig, hogy a leendő vevő építési engedélyt kap.
Már két tervtanácsról rúgták ki őket a kerületi építészek.

Mittudomén, ilyen követelmények vannak, hogy 3D renderelt látványképet kérnek a felújítás utáni állapotról, hogy a Vár különböző pontjairól hogyan fog kinézni a környező házakkal együtt.
Ha nem tetszik a tervtanácsnak, akkor az a terv kuka, aztán a következő hónapban újra próbálkozhatsz engedélyért kilincselni.

2016.05.22. 12:58:51

KÉT szereplő van... ellenőr címszó alatt..

1.
Az egyik a FEMÜ azaz a Felelős Műszaki Vezető.

Ezt hozza magával kivitelező és ez KIVITELEZŐ embere!!!
Lényegében: AZT írj alá a kivitelezőnek,hogy: a kivitelező emberei jól dolgpztak és így kivitelező próbálkozhat az átadással... a megrendelő felé.

Vagyis a FEMÜ nem a megrendelő embere nem neki dolgozik !!!! nem is a megrendelő fizeti.
Az aláírása nélkül viszont a szakipari munka nem adható (és vehető) át ...

2.
A másik aMŰELL azaz a MŰSZAKI ELLENŐR
Na ez az aki a megrendelő embere KELL legyen!!!!
A megrendelő fogadja fel és fizeti és a megrendel javára ügyködik.
Ő az ellenpárja a kivitelő emberének a FEMÜ-mek, a megrendelő MŰELL-je is
kell ugyanis az átvételhez , nem elég a FEMÜ-é a aki ugye nem a megrendelő embere...

-------------

Épeszű megrendelő tehát fogad SAJÁT MŰELL-t!!!!!!! olyat
- aki szakmailag jó
- van kivitelezési jártassága
- nem gyáva a kivitelzvel/FEMÜ-vel szemben !!!!
- nem is kapcsolódik a kivitelezőhöz/FEMü-höz
- pláne nem azonos FEMÜ-vel !!!!!
(pedig ezt a szarvas hibát sokan elkövetik...)

A MŰELL első dolga terv ellenőrzés...

Aztán az anyag kiírások és felhasználások ellenőrzése.
A végzet munka szakszerűségének is indokoltságának az ellenőrzése.
Megbízásra az árakat is kontrollálja....

-------------

Szóval, a független MŰELL az aki védi/képviseli a megrendelő érdekeit.
A kivitelezővel és az annak a FEMÜ-jével szemben...

verkli 2016.05.22. 13:00:49

Van pár jelentős hiba a posztban a műszaki ellenőr feladatköreit illetően. Kissé csapongva:

A műszaki ellenőr feladata az, hogy az építéshez nem értő építtető érdekeit képviselje egy építési folyamatban.

Két fél van - az építtető és a kivitelező.

- Az építtető által megbízott szakemberek: tervezők, szakértők, műszaki ellenőr
- A kivitelező által megbízottak: építésvezető, művezető, felelős műszaki vezető, munkások.
A kivitelező is megbízhat saját tervezőt, szakértőket és műszaki ellenőrt, de az ő státuszuk nem keverendő össze az építtető által megbízottakéval az ellenérdekeltség miatt; vagyis a feladatkörök és a felelősségek alapvetően a megbízó személye alapján válnak szét.

- költségvetési kiírás: A műszaki ellenőr (ME) el tudja készíteni a kiírást, ha kiviteli terveket kap, de alapvetően ez nem feladata. A posztban nem szerepel a terv elkészíttetése, terv nélkül nem készíthető kiírás vagy árazatlan költségvetés, terv nélkül csak költséges, de műszakilag nem megfelelő építés várható.
- Az építési naplót nem a ME vezeti, hanem az építésvezető, vagy a kivitelező erre kijelölt embere. A ME bejegyezhet a naplóba, és ezt rendszeresen meg is teszi - A kivitelező által vezetett naplóban képviseli az építtető érdekeit.
- A ME nem vállal teljes felelősséget a kivitelezéssel kapcsolatban. Felelősséggel a felelős műszaki vezető tartozik.
- A ME nem vezeti és nem vezényli le az építkezést. Ez is a kivitelező feladata.

Ha az építtető által megbízott szakemberek (tervező, szakértők, ME) jól dolgoznak, akkor a kivitelezés 10-50%-al olcsóbb lehet, azonos minőség mellett. Ez a pénz bőven fedezi a munkadíjukat, vagyis "túlzott terhet" az jelent ha nem alkalmazzuk őket.

nyu 2016.05.22. 13:09:07

@tükörfúró: "Mert ha egy szakértő jogász és egy könyvelő belepillant a társasház papirjaiba és a legkisebb difit találja, onnan hamar rádől ám a közösképviselere a hegyoldal."

Miután 10 éve elegünk lett az előző KK (pár itt lakó, azóta kihalt nyugger kedvence) áldásos tevékenységéből (pl. fecnire felírt pár szám a költségvetés), és nagy nehezen leváltottuk, szőrén szálán eltűnt a ház pénzével és irataival.

Új KK fél év alatt kapott kb. 2M forintnyi kifizetetlen közmű számlát, kassza meg üres volt.
Kb. 2 évébe telt, mire korábbi iratok híján összerakta nagyjából a képet, hogy mi merre hány méter a házban.

Hiába pereltük be az előző KKt, köddé vált, bíróság sem találta, nem volt semmi a nevén, amit le lehetett volna foglalni, hiába van ellene jogerős ítélet...

Mostani KK cég ugyan nem olcsó, de becsületesen végzik a munkát, és nem lopják ki a szemünket.

CTS 2016.05.22. 14:23:02

Ez most konkrét, hogy megkérdezted miért? A válasz: mutyi!

Zorba the Geek 2016.05.22. 16:32:04

@CTS: Szerintem ezt hívják költői kérdésnek. :-)

tükörfúró 2016.05.22. 20:49:45

@nyu: Rendőrség keresi, úgyérted. Ez vagy ~4 féle komoly bűncselekmény, alaphangon.
És nem csak neki, kell legyen kamarai tag könyvelője is, az is "eltünt"....(?).

A ház pénzét számlán KELL tartani, nem lehet a fiókban papírpénzben, meg eleve csekken fizetnek, és utalnak, stb a lakók közösköltséget, (esetleges egyéb bevételek is számlára jönnek), hogy juthatna a pénzhez, kiveszi egyben?

Nálunk egyedül a közösképviselő egyedül még utalni sem tud, a pénz nagyrésze úgyis le van kötve, +a számlára rálátnak a számvizsgálók is.
És nem hisztizik, hogy nem bízunk benne, mert csomó háza van, és mindehol ez van. Na, van ilyen közösképviselet is.

Papirokról is lenne mit merengeni ,hogy nem volt évente beszámoló közgyűlés, amikor minden tulajdonosnak KÖTELEZŐ kiküldeni mindent, nem csak a rá vonatkozó témát, hanem az egész ház helyzetét ismertető elszámolásokat.
A számlák másolatait nem, azt csak a számviszgálók nézegetik, amennyire és ahogy akarják, majd első körben ők hagyják jóvá a költségvetést.

Szóval itt volt a baj nálatok (is meg rengeteg helyen) az embereknek fogalmuk nincs, mi is ez a társasház, mi is az hogy közösképviselő, hogy kellene egy ilyet szabályosan csinálni, pedig nem nagy dolgok, csak az emberek többsége nagy nyűgnek éli meg, aztán csodálkozik, mikor eltünik a befizetett pénzecskéje, és lehet ujra a kasszához fáradni.

nyu 2016.05.23. 00:42:29

@tükörfúró: ~10 évvel ezelőtti történet, nem tudom, akkor kellett-e könyvelő a KK-k mellé.

Kaptunk évente közgyűlési jegyzőkönyvet, de azt jellemzően a KK utólag, a saját szájíze szerint dokumentálta, hogy megjelent 5 nyugger a 25 tulajból.
Számvizsgáló bizottság meg mindig a kedvenc nyuggerei közül kerültek ki, így mindig minden jóvá volt hagyva.

Pénz? Kivette az OTPből.

Jellemző történet, hogy a leváltása előtt felhívott telefonon, mert volt némi elmaradásom, aztán felajánlotta, hogy a közgyűlés felé szívesen kimutatja, hogy nem tartozom.

Először nem értettem, hogy ez miért jó, aztán folytatta, hogy attól még tartozom, csak ráérek később NEKI odaadni.

Na itt esett le, hogy mire is megy ki a játék, aztán emelt hangon közöltem vele, hogy mutassa csak ki hivatalosan, hogy tartozom, aztán csekken egyösszegben rendezve lesz, ha lesz pénzem.

Erre kikérte magának, hogy ő becsületes ember, én őt milyen alapon gyanúsítom sikkasztással?

Megköszöntem neki, hogy helyettem is kimondta, mire gondolok, aztán letettem.

Másnap meg a másik KK jelöltre szavaztam, akit egy évvel korábban nem sikerült megszavaznunk, mert az őt hozó tulajdonostárs akkor nem vetette fel előre napirendi pontnak a választást.
Puccsolni meg nem ért, hiába voltunk többen, mint a régi KK nyuggerei.

Mikor a következő, már az új KK által vezetett közgyűlésen meséltem a többi tulajnak a lenyúlási kísérletet, meg se lepődtek rajta.
süti beállítások módosítása