Társasházi közös képviselet

Társasházi szakértő

Társasházi szakértő

Gáz ha nincs gáz

2016. november 14. - Társasházi szakértő

A média  a napokban foglalkozott egy budapesti ház történetével, ahol is a társasházat kizárták a gázszolgáltatásból. Fagyoskodnak, nem tudják az összes lakót rávenni, hogy a Gáz MEO idejére minden lakó elzárja otthonában a gázcsapot.

Mi a megoldás? Miért kell télen gázcsöveket cserélni? Mi az a tömörtelen gázvezeték?

Sajnos, több éve visszatérő probléma a társasházaknál, a gáz alap és felszálló vezetékek állapota. A vezetékek állapotának rendszeres ellenőrzése kötelező, méretlen közös 10 évente, a saját tulajdonú vezetékrész vizsgálata 5 évente kötelező, de ezt a házak és a tulajdonosok sem végeztetik el. Azt is hozzá kell tennem, hogy jobb a helyzet mint 10-12 éve. Akkoriban rendszeres volt, hogy a házak gáz alap és felszálló vezeték felülvizsgálatát tartalmazó jegyzőkönyvben leírtak ellenére sem foglalkozott a közgyűlés a felújítási munkával. Nem csoda, hogy egyik pillanatról a másikra zártak ki épületeket a gázszolgáltatásból.

Jobb esetben a kizárás nyáron történt meg de mai napig is decemberben is minden gondolkodás nélkül megszüntetik a gázszolgáltatást. Tudomásul kell venni, hogy ez nem játék! Egy pár mondatban segítenék ha hogy elkerüljék a kellemetlen fagyoskodást.

A kötelező felülvizsgálatot minden körülmények között el kell végeztetni, ez nem lehet anyagi kérdés.

A lakók életükkel játszanak!

gazlang.png

A felülvizsgálati jegyzőkönyv alapján kérjenek be ajánlatokat a munka elvégzésére. (személyes vélemény, hogy lehetőség szerint a cserét válasszák, mert így újabb 30-40 évre megoldják a problémát)

Megbízható, leinformálható és főleg nem felszámolás alatt álló céget válasszanak a munka elvégzésére.

Minden esetben alkalmazzanak műszaki ellenőrt.

A munka végén a Gáz MEO nyomás próbával ellenőrzi a vezeték tömörségét, ehhez a próba előtt minden lakásba be kell jutniuk, hogy a gáz készülékeket el tudják zárni.

A gáz visszaadás megszervezésében mindenki kell hogy segítsen, minden lakásba be kell hogy jussanak, csak abban az esetben van lehetőségük hogy a Gázművek újra indíts a gázszolgáltatást.

Mit tehetünk?

1. Lehetőség szerint nyáron végeztessük el a gázvezetékek felülvizsgálatát. Kérjük ezt társasházkezelőnktől.

2. A Gáz MEO elvégzésekor nem tud minden lakó otthon lenni, ezért szomszédainkra kell hagyatkozzunk, vagy kérjük meg ráérő, nyugdíjas családtagjainkat, hogy arra az időre tartózkodjanak lakásunkban.

3. Minden esetben adjuk le elérhetőségeinket a közös képviseleten, hogy elérhetők legyünk.

4. Amennyiben a Gáz MEO nem tud a gáz visszaadás alkalmával valamelyik lakásba bejutni, bátran lehet kérni a hatósági nyitást. (ezek után az érintett tulajdonos, biztos hogy megadja az elérhetőségét a képviselet felé). Ilyenkor az elérhetetlen tulajdonos lakását a Rendőrség jelenlétében nyitják fel lakatossal, az elvégzett munka után a felszerelt új zár kulcsai a Rendőrségen vehetők át. A hatósági nyittatás minden költségét az elérhetetlen lakó fizeti, mivel az egész ház miatta fagyoskodott.

Remélem, tudtam segíteni és elkerülhető hogy a saját vagy ismerősük házában a szolgáltató megszüntesse a gázszolgáltatást.   

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsashaziszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr2211921737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása