Társasházi közös képviselet

Társasházi szakértő

Társasházi szakértő

MI LEGYEN AZ ELSŐ DOLGA AZ ÚJ KÖZÖS KÉPVISELŐNEK?

2016. április 27. - Társasházi szakértő

Az újonnan megválasztott közös képviselő szerencsés esetben az alábbiak szerint kezdi el a munkáját:

-az előző évek könyvelésének áttekintése

-a megbízási és a munkáltatói szerződések áttekintése, szükség esetén új szerződések megkötése. Tapasztalatom szerint, rendszeresen előnytelen vagy idejét múlt szerződések alapján működnek a társasházak. Ide tartozik a takarítás, gondok, kertész, felvonó karbantartási és 0-24 órás diszpécser szolgáltatási szerződések.

-a biztosítási kötvény megvizsgálása. Sok esetben aránytalanul drága biztosításokat kötnek a házaknak és az értékkövetés is elmarad. Ezzel csak az a probléma, hogy komolyabb szerkezeti, tűz esetleg gáz robbanás esetén a biztosító a töredékét sem fogja fizetni a várt kártérítési összegnek.

-a bankszámla szerződés és csomag ellenőrzése, szükség szerinti módosítása a pénzforgalomnak megfelelően
.
-lehetőség szerint online utalásos rendszer használata. Megfelelően kiválasztott díjcsomaggal pénzt takarít meg a társasház.

-a tulajdonosok egyéni folyószámla kivonatainak ellenőrzése, a hátralékos tulajdonosokkal egyeztetni kell, amennyiben ez sikertelen a fizetési felszólítások majd a közjegyzői fizetési meghagyások kiküldése.

-műszaki bejárást kell az épületben tartani és ez alapján ingatlan kezelési tervet kell készíteni. Így minden tulajdonos egy átfogó képet kap a társasház jelenlegi állapotáról. A továbbiakban ez segít egy felújítási sorrendet kialakítani. Ezt érdemes folyamatosan szem előtt tartani és a munkákat ennek megfelelően ütemezni.
Az ingatlan kezelési tervet érdemes közgyűlés elé vinni és a tulajdonosokkal ismertetni majd az ütemezést elfogadtatni. A szükséges ajánlatok bekérését követően a munkák fedezetéül szolgáló összeget több módon lehet előteremteni (saját forrás, pályázati pénzek, OTP Ltp., Fundamenta megtakarítás stb.) ezt a társasház számvizsgáló bizottságával egyeztetve, megfelelően előkészítve közgyűlés elé kell vinni és szavazásra kell bocsájtani.

Ezek után kezdődhet a tényleges munka. A következő cikkemben a számvizsgáló bizottság és a képviselet közös munkájáról írok.

313251515_9d6929f671_b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsashaziszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr838667912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása